Skip to main content

Het probleem waar bijna iedereen met paniek tegenaan loopt

Het overwinnen van paniekaanvallen, angst voor de angst, lijkt in onze maatschappij soms bijna onmogelijk. Terwijl er allerlei experts zijn die keer op keer mensen van deze klachten afhelpen. Wij draaien onze hand er niet meer voor om. Wat zit hier achter en kun jij je paniekaanvallen dan ook overwinnen?

Wanneer mensen een paniekaanval hebben, denken ze vaak dat ze dood gaan, gek worden, of op een of andere vreselijke manier de controle verliezen. Niet zo vreemd, want op school heb je helemaal niets geleerd over hoe gedachten en emoties werken. Je krijgt wel biologie, maar geen psychologie. Dat is best bijzonder, aangezien de werking van ons brein zo’n beetje het belangrijkst is aan het mens zijn. Toch weet je van alles over rode bloedcellen, je hart, nieren, ogen, voortplantingsorganen, etc. Maar als ik je vraag: Wat is de functie van een emotie, of van angst? Dan denk je daar misschien wel voor het eerst in je leven over na. Het is dan toch niet raar dat je er moeite mee hebt om van je paniekaanvallen af te komen, als je maar weinig weet van de onderliggende dynamieken?

Maar is het dan zo dat de mensheid hier nog niets zinnigs over weet te zeggen? Natuurlijk wel. Boeken en boeken vol met kennis, wijsheid en praktische dingen om een mentaal en emotioneel gezond leven te leiden.

Veel van deze wijsheid is zelfs al honderden, zo niet duizenden jaren oud. Echter, als we er geen interesse in tonen, of actief deze leringen vermijden omdat ze ons in contact brengen met onze diepste en wellicht donkere gevoelens, dan blijven we dus onwetend en slachtoffer van dit soort situaties.

Zelfs de huisarts is niet opgeleid om dit soort dingen te begrijpen. Volgens de protocollen dien je psycho-educatie te krijgen. Dat is een fancy term voor ‘Leg ze de psychologie uit’. Maar omdat de dokter er maar weinig vanaf weet, krijgen de meesten helemaal niks te horen, of simplistische adviezen zoals ‘breng wat meer structuur in je leven’. Het beste wat een huisarts kan doen is je doorsturen naar een psycholoog.

Helaas hoor ik vaak genoeg dat mensen bij meerdere psychologen zijn geweest en dat ze er weinig of niets aan hadden. Veel psychologen hebben ook niet echt de wijsheid en vaardigheden in pacht om te begrijpen wat er speelt bij paniekaanvallen. Ze hebben ooit wat dingen gelezen uit een boek en papegaaien als het waren die woorden weer terug naar jou. Overigens ligt het probleem lang niet altijd bij de psycholoog, de cliënt moet wel willen ontwikkelen, anders is het trekken aan een dood paard.

Een goede psycholoog zal met je uitzoeken wat er allemaal in je omgaat. Welke gedachten gaan er door je heen? Wat voel je daarbij? Hoe probeer je daarmee om te gaan? Je krijgt steun, begeleiding en wijsheid. Hiermee kun je vrij snel weer op de rit komen. Echter is dit niet wat de meeste psychologen doen. Ze volgen vaak niet de protocollen die de beste wetenschappers op dit gebied opstellen. In plaats daarvan, geven ze het advies voor ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen of afleiding. Is dit nou diepzinnige kennis? Zijn dat nu leringen waar je later van denkt “zo, dat was me toch een inzicht, als ik rustig adem dan voel ik me beter?”

Persoonlijk vind ik het een van de sufste dingen die je maar kan bedenken. Niet dat het niet kan helpen, maar als dit het enige is wat deze ‘hulpverleners’ kunnen bieden… Ga je me echt vertellen dat het overwinnen van een paniekstoornis te reduceren is tot ‘Je moet anders ademen?’ Een leuke is ook altijd dat een psycholoog zegt: “Je moet het gewoon doen.” Juist, jij weet niet hoe je iets kan doen omdat je ontzettend bang bent en dan is dit het beste wat deze ‘hoogopgeleide’ weet te zeggen. Dat is natuurlijk geen advies. Daar zit geen greintje wijsheid in. Je hebt dus wederom, niks geleerd.

Ik weet dat ik hier vrij fel ben. Dat is omdat ik de mensen krijg die daar niet verder kwamen en ik vind het bijna mishandeling wat daar gebeurt.

Want wanneer dit soort middelmatige psychologen falen, beweren ze vaak ook nog eens je niet te behandelen bent en dus maar aan medicatie moet gaan denken. Ze suggereren hiermee dat er niemand ter wereld is, nu niet en in de toekomst, die jou iets zou kunnen vertellen wat wel helpt. Waarmee ze blijkbaar denken dat zij de meest geniale persoon op de planeet zijn! Natuurlijk denken ze dat niet echt, wat er wel weer op wijst dat ze niet doorhebben wat ze zelf zeggen.

De volgende stap is daarom vaak de psychiater. Deze mensen stellen in tien minuten op pseudo-wetenschappelijke wijze vast welke medicatie jij nodig hebt. Een psychiater zal zelden tot nooit checken of jij überhaupt iets begrijpt van de hedendaagse beste methode om paniekaanvallen te overwinnen. Waarom niet? Omdat ze die methode zelf ook niet kennen. Weet dat een psychiater een arts is. Zij weten vaak alleen welke pillen ze aan je kunnen geven. Wees dus ook niet verbaasd als je van een psychiater medicatie krijgt – dat ben je ook niet als je vlees krijgt van de slager. Heb je er later nog steeds last van dan gaat de dosering omhoog, of een pilletje erbij. Regelmatig spreek ik mensen die al jaren angstremmers krijgen (benzodiazepines zoals oxazepam), die je maar maximaal twee maanden dagelijks mag gebruiken, om verergering te voorkomen.

Natuurlijk zijn ze niet allemaal slecht. Er zitten enorm goede, wijze mensen tussen. Ik heb meerdere boeken van ze in mijn kast staan. Ongelooflijk respect en dankbaarheid voor wat ze mij geleerd hebben. Mijn afkeer gaat uit naar al die ‘professionals’ die maar wat aanklooien, niet de wetenschap volgen en nooit checken of iemand de wijsheid, kennis of vaardigheid bezit om het probleem van paniekaanvallen te overwinnen.

Waarom het vaak zo makkelijk is om mensen van paniek af te helpen

Ik heb het vroeger zelf gehad, met zo’n beetje alle ellende die je erbij kan meemaken. Het suffe is dat iedereen ongelooflijk moeilijk doet over dit probleem, zonder er iets vanaf te weten. Dat is het hele punt van deze blog.

Ik wist er vroeger niks vanaf en deed daarom alles verkeerd. Mensen lopen continu in cirkels en lijken er dan niet uit te komen. Dat is niet raar.

Ik zie verkeerde doelen, verkeerde aanpak, verkeerde logica. Mensen doen maar wat en krijgen dan het gevoel dat het hopeloos is. Het vreemde is dat zo goed als iedereen, familie, vrienden, maar ook hulpverleners dit spelletje meespelen. Ze hebben allemaal geen idee hoe je het aanpakt, maar geven toch continu adviezen die vaak niet werken. Als het dan niet werkt, zijn ze soms zelfs teleurgesteld, boos of verdrietig. Vaak herhalen ze dan ook nog eens die niet werkende adviezen. “Zet je er nou eens overheen!”

Luister, als ik jou een beetje ingewikkelde IKEA kast geef zonder gebruiksaanwijzing. Denk jij dat je het voor elkaar krijgt om dat ding in elkaar te zetten? Natuurlijk niet! Waarom denkt iedereen dan dat paniekaanvallen overwinnen – dat echt complexer is dan een IKEA kast – wel kan zonder handleiding? Is dat niet een van de gekste dingen die je ooit gehoord hebt?

Je kan leren paniekaanvallen te overwinnen

Wanneer je een beetje kennis, vaardigheden en wijsheid krijgt op het gebied van emoties, gedachten en verbeelding, dan gaat er een wereld voor je open. Je staat nu alleen nog op nul. Of eigenlijk in de min, qua kennis. Wat je denkt is voornamelijk onjuist. Wat zal er gebeuren als je gaat leren hoe dit wel werkt? Geef me een goede reden waarom jouw emotioneel en mentaal welzijn niet enorm zal verbeter als je er eindelijk iets over leert. Niks houd je tegen om net zo’n expert te worden als ik. Gelukkig is dat niet nodig, minder kennis is ook al voldoende. En dat is het mooie! Je kan gewoon aan je kennis en vaardigheden werken! Vanzelf zal je leven beter worden. De vraag is of je daar voor wil gaan. Ga jij het werk doen wat nodig is? Ga jij leren?

Dat is wat ik doe. Mijn werk is mensen leren wat je nodig hebt om paniekaanvallen te overwinnen. Daar kun je hier uitgebreide training voor volgen en je mag ook gebruik maken van het gratis materiaal (wat mensen vaak beter vinden dan wat ze bij hun psycholoog kregen).

Leer verder met de gratis-mini cursus

Ik weet nog in de tijd dat ik paniekaanvallen had, dat ik me kapot kon ergeren aan al die mensen die zeiden dat ze mensen van paniekaanvallen af konden helpen, maar dan niks vertelden over hoe ze dat deden. Daarom heb ik een gratis mini-cursus gemaakt over paniekaanvallen overwinnen. Dit is de hele reden dat ik mijn bedrijf heb opgericht. Het kostte me zoveel moeite om dit uit te vinden… Ik wilde zorgen dat als iemand zoals ik zocht naar informatie, dat ze die dan konden vinden. Nou, hier is het in deze vierdelige videoreeks!

Je krijgt echt veel en goede informatie die je nodig hebt om je angst kwijt te raken. Wil je daarna nog meer training, dan ben je hier op de goede plek. Meld je hieronder aan. Veel succes!

Meld me aan voor de mini-cursus
Mike Hoffmeister

Mike Hoffmeister is trainer en coach. Hij helpt mensen met angsten en paniekaanvallen.