Online Class Angst Voorkomen

Level 2: Self-care is het antwoord

Start: 5 september 2022

 

Direct aanmelden

Angst voorkomen?

Wil je angst voorkomen, dan is het antwoord self-care.

Om paniekaanvallen te overwinnen is het antwoord angst toelaten en leren met nare gedachten om te gaan. Kun je dat, dan verdwijnen de paniekaanvallen. Alleen angst gaat er meestal niet helemaal van weg.

Angst heeft een boodschap. Ook spanning, onrust, onzekerheid komen je iets vertellen. Pas wanneer je die berichten gaat horen (voelen), zullen deze emoties verdwijnen.

Helaas verzetten velen zich dagelijks tegen die emoties. We pushen ons er maar doorheen in deze maatschappij. “Zet je er overheen.”

Zo blijven deze emoties ons continu waarschuwen, in de hoop dat we op een gegeven moment toch een keer gaan luisteren en ons gedrag gaan aanpassen. Zodat we goed zorgen voor onszelf, voor ons lichaam. Ofwel: Self-care.

Wat is het resultaat? Rust, ontspanning, genieten, vrijheid, liefde, plezier, onbezonnenheid, zelfvertrouwen en meer…

Wat houdt ons dan tegen?

Herken jij jezelf in deze punten?

 • Je voelt angst wanneer je vindt dat het niet hoeft
 • Je bent perfectionistisch (lat heel hoog)
 • Je bent een pleaser
 • Je werkt vaak te veel, te lang of the hard
 • Je hebt het gevoel alsof je niet goed genoeg bent
 • Je hebt het gevoel dat er iets mis met je is
 • Je weet niet echt wat je behoeften zijn
 • Je zet jezelf op de laatste plaats
 • Je vindt het moeilijk om je grenzen aan te geven

Al deze punten dragen bij aan angst. Wil je dus angst voorkomen, dan is het nodig dat je op dit gebied iets verbeterd.

Ik was vroeger ook zo

Leven met een van deze punten is zwaar, omdat je eigenlijk continu over je grenzen heen gaat. Daarnaast zijn vaak je behoeften niet vervuld, dus leef je continu met een onvoldaan gevoel.

Ik ben een groot deel van mijn leven een pleaser geweest. Ik had ook enorme moeite met grenzen aangeven en had altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Alsof ik niet een normaal mens was. Daardoor had ik altijd het gevoel dat ik me moest aanpassen naar alles en iedereen om ‘goed genoeg’ te zijn.

Goed voor mezelf zorgen was daarmee not done. Het voelde simpelweg niet veilig. “Mijn behoeften? Ik heb geen behoeften.” Zei ik wel. Maar dat is natuurlijk absurd. Elk levend wezen, van bacteriën tot planten, tot dieren en mensen, hebben allemaal behoeften en grenzen.

Maar oprecht kon ik je niet zeggen wat mijn behoeften waren, behalve eten, drinken, slapen etc. Als iemand weleens naar een behoefte vroeg, schaamde ik me, zette mijn sociale masker op en loog ik.

Zo heb ik jaren geleefd. Daarmee ging ik steeds meer grenzen over en voelde ik me steeds eenzamer worden, afgesloten van mensen – en van mezelf.

Uiteindelijk werd ik steeds angstiger en onzekerder te worden en begon ik paniekaanvallen te krijgen in deze onhoudbare situatie. Is dat nou echt zo vreemd?

Waarom gebeurt dit?

Als jij je grenzen en behoeften verwaarloost, dan ga jij je rot voelen. Dat kan niet anders.

Dit kan een paar jaar goed gaan. Maar de meeste mensen doen dit decennia. Elk jaar gaat je lichaam meer protesteren en voel je je steeds slechter. In die zin is het levensbedreigend, omdat je zo je hele leven kan vergooien. Angst is dus heel logisch. Voor je lichaam voelt het zelfs gevaarlijk, omdat het niet de verzorging en bescherming krijgt die het nodig heeft. En angst is het signaal voor gevaar.

Angst is dus een logisch gevolg van deze levensstijl. Deze emotie zal zich steeds vaker gaan tonen in je leven, zodat je uiteindelijk angst voelt op plekken waarvan je denkt dat het ‘irreëel’ is. Professionals zeggen dan dat je een ‘angststoornis’ hebt, terwijl er niks verstoord is. Alles werkt zoals het hoort. Alleen luister je nog niet.

Hoe ik dit oploste

Paniekaanvallen heb ik meer dan tien jaar geleden opgelost door angst te accepteren en te stoppen met piekeren. Dat was fijn, maar ik was er daarmee nog niet.

Ik ging nog steeds vaak mijn grenzen over en was ook nog in de veronderstelling dat ik geen behoeften had. Daarmee kwam ik uiteindelijk in een burn-out. Mijn lichaam hield het voor gezien.

Ik zocht hier een coach voor en zij hielp me te kijken naar mijn behoeften, grenzen en… trauma 😳😱

Poeh, wat een werk was dat. Aan de ene kant zwaar, maar aan de andere kant enorm belonend. Nu begon ik in te zien waar ik mezelf kwaad aan deed en wat me er zo van weerhield om mijn grenzen en behoeften aan te geven. De reden daarvoor was onderliggend trauma.

Zo kwamen we bijvoorbeeld uit op veel van de bovenstaande punten! Dat was best heftig om achter te komen.

Maar door al die coachingsessies, boeken, trainingen en zelf-reflectie, begon ik te zien hoeveel van mijn cliënten en studenten met dezelfde problemen zaten.

Het effect op anderen

Ik begon mensen te coachen op deze onderliggende problemen. En wat bleek? Angst ging veel sneller voorbij, met een langduriger effect.

Angst komt met een reden en de reden is meestal dat je niet goed voor jezelf zorgt, maar het gevoel hebt dat je geen keuze hebt. Je hebt het gevoel van vastzitten, niet weg kunnen.

Maar door in te zien waardoor je het gevoel hebt niet te kunnen kiezen en in vervolg wel voor jezelf te zorgen, verdwijnt de angst voor veel mensen.

Verhelderend, confronterend, vooruitstrevend, openbarend, recht in het hart. Handvaten voor het creëren van je eigen geluk en veiligheid. Ik ben enorm blij dat ik mezelf dit mooie cadeau heb gegeven en ik voel al een groei. Mike geeft je een gevoel van vertrouwen, enorme kennis en een warm bad waarin je terecht komt en jezelf mag zijn. Ik raad het een ieder aan die nu eindelijk voor zichzelf wilt gaan zorgen.

– Marcella

Wat voor mij een enorme eye-opener is geweest is dat ik heb geleerd dat ik over mijn grenzen ben gegaan. Ik heb mijn grenzen en behoeften niet aangegeven, niet op tijd in ieder geval. Ik vond het heel fijn om mijn behoeftes te leren kennen en dat ik daar naar mag luisteren waardoor ik dichter bij mezelf blijf. 

-Mirjam

De online class

Het doel van de online class is om te zorgen dat jij je veilig gaat voelen. Dat betekent gezonde grenzen, vervulde behoeften en aandacht voor jezelf wanneer je dat nodig hebt.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan nodig ik je uit! Zeker als je hart iets sneller is gaan kloppen bij het lezen, dan is dit een teken dat het over jou gaat en dat jij hiermee verder zal ontwikkelen.

Waar je nieuwe vaardigheden en kennis over zal opdoen

 • Hoe je obstakels bij grenzen en behoeften overwint
 • Hoe behoeften vervullen angst voorkomt
 • Hoe grenzen aangeven angst voorkomt
 • Hoe trauma impact heeft op angst
 • Hoe je contact maakt met je innerlijk kind voor veiligheid
 • Hoe je opvoeding relateert aan angst en hoe je dit overwint
 • De noodzaak van jezelf op nummer 1 zetten en wat je hierin kan tegenhouden
 • De rol van schaamte, schuld, verdriet, woede en andere emoties bij angst voorkomen
 • Hoe je echt zelfvertrouwen ontwikkelt
 • En meer…

Hoe werken we?

Tijdens de bijeenkomsten bespreken we een stuk theorie, gaan we met elkaar in gesprek, maken we schrijfopdrachten en doe je oefeningen samen met anderen.

Er zal ook ‘huiswerk’ gegeven worden om de onderwerpen uit de bijeenkomsten verder te onderzoeken. De bedoeling is dat je hiermee ook buiten de online calls om stappen blijft zetten, zodat je het integreert in je leven.

Waarom deze class zo belangrijk is

Ik heb deze lessen ongelooflijk gemist in mijn leven. Niemand om mij heen begreep me en kon me uitleggen wat ik nodig had. Daarbij voelde ik me bijna nergens veilig genoeg om te vertellen wat er in mij omging.

Ik wil dat anderen deze eenzaamheid niet voelen. Je bent een normaal mens, je bent oké en je hoeft je nergens voor te schamen. Hier ben je veilig.

Maar ik snap het als jij je onzeker voelt, niet weet of deze class iets voor jou is. Daarop wil ik zeggen, vertrouw me. Je hebt hier een plek. Als dit verhaal met je resoneert, dan is dit voor jou. Ik wil je omarmen en je helpen je veilig te voelen in deze wereld.

Je bent sterker dan je denkt, zoveel sterker. Die kracht kan ook beangstigend zijn. Deze kracht in jou aanspreken, gaat je bevrijden.

Deze class is anders

Ik geloof in jouw innerlijke wijsheid. Daarom zal ik niet jouw ‘meester’ zijn. In tegendeel, ben ik meer een gids. Jouw innerlijke wijsheid is goed genoeg om jezelf de juiste kant op te wijzen. Je hebt alleen nooit geleerd om dit te gebruiken, sterker nog, je bent het waarschijnlijk gaan wantrouwen.

Deze class gaat daarom niet over ‘kennis’ vergaren, of dat ik je ga vertellen hoe het zit. Je gaat het zelf ontdekken samen met de groep. Dat is de enige echte manier om je veilig te voelen, want alleen jij weet wat je daarvoor nodig hebt.

Dit wordt ook allerminst een zielige, of heel serieuze workshop. Er is humor, er is lucht, er is openheid. Het zal soms diep zijn en heftig voelen en soms vloeiend en moeiteloos. Whatever er opkomt is welkom. Het is juist ervaren dat jij mag zijn zoals je bent en dat daar geen oordeel over is.

Dit is ook niet iets dat ‘werkt’ of niet. Het is het ontwikkelen van emotionele self-care. Dat is een altijd veranderende ervaring. Het gaat erom dat je leert te luisteren naar je gevoel en dan uitvindt wat je nodig hebt.

Wat je allemaal krijgt

 • Vijf avonden van 2 uur online class met mij
 • Een jaar lang toegang tot opnamen van de sessies
 • Een whatsapp groep met alle deelnemers en mij voor support, vragen en extra informatie
 • Een maand nazorg via de whatsapp groep
 • Elke sessie uitgebreide schrijfopdrachten om zelf tot diepere inzichten te komen

Aanmelding

Klopt dit verhaal voor jou? Voel jij je aangesproken? Heb jij deze hulp nodig? Meld je dan aan voor deze life changing class.

Er is een ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, dus schrijf je op tijd in. Zie hieronder het aanmeldingsformulier!

Aanmelden Online Class Angst Voorkomen

Data: 5, 12, 19, 26 september en 3 oktober – 19:00-21:00
Wat je krijgt:
– Een jaar lang toegang tot de opnamen van de sessies
– Een whatsapp groep voor steun, vragen en extra informatie
– Elke sessie schrijfopdrachten om zelf tot diepere inzichten te komen
– Een maand nazorg via de whatsapp groep
Max deelnemers: 20
Locatie: Online via Zoom met laptop, tablet of smartphone
Prijs: €300

Aanmelden

Dit is wat anderen zeggen

Lees de laatste reviews.

ManonAmbtenaar

Psychologen kijken in mijn optiek vaak naar het verleden, benoemen je paniek als angststoornis en kunnen je medicatie voorschrijven om de angst te onderdrukken. Mike wil het patroon van paniek juist doorbreken, angst toelaten en je laten denken in mogelijkheden en kansen. Zijn manier van coaching is voor mij de juiste weg geweest om een krachtiger en weerbaarder mens te worden.

AbdelKredietspecialist

Ik kwam met verschillende angsten naar Mike toe. Wist me geen raad meer en dacht werkelijk dat mijn leven over was. Mike heeft mij technieken geleerd om te dealen met de angst voor drukke ruimtes, angst om de winkel in te gaan, autorijden, derealisatie en depersonalisatie. Voor sommige zaken heb ik nog wel eens angst, maar ik kan er nu mee omgaan. Ik ga weer zonder angst de supermarkt in, rijd auto, kom op drukke plekken en kan omgaan met nare gedachten (die helemaal niet naar hoeven te zijn).

MadelonPsycholoog trainee

Ik had last van langdurige angstklachten, die constant aanwezig waren. Bij Mike kreeg ik het gevoel van volledige begrip door zijn eigen ervaringen. Hij gaf duidelijke uitleg hoe angst werkt en wat er nodig is. Het waren fijne gesprekken met herkenning en goede uitleg. Aanvullend op de persoonlijke sessies was er ook de mogelijkheid om in de groepssessies vragen te stellen.

AnnebelMaster-student

Bij een psycholoog werd ik vooral geholpen door middel van mindfulness en ademhalingsoefeningen. Waar angst echter vandaan kwam begreep ik nooit, waardoor het iets ergs bleef in mijn hoofd. Dankzij Mike heb ik inzicht gekregen in wat angst en paniek is. Ik leerde dat het oké is om angst en paniek te hebben, dat het niet gek of raar is, dat er niks mis met me is en dat het niet weg hoeft. De paradox is dat je dat rust ervaart. Als ik naar mijzelf kijk 2 jaar geleden en nu, heb ik enorme stappen gemaakt en doe ik dingen waarvan ik toen dacht dat ik het nooit meer zou durven of kunnen.

CharlieOndernemer

Mike heeft geprobeerd de formule van paniek en angst te kraken. Dat is hem gelukt ook. Ik had al meer dan 10 jaar last van paniekaanvallen, maar de uitleg die ik van Mike kreeg over angst, was 'mind-blowing' en gaf mij hoop. In de sessies bespraken we samen schaamteloos al mijn gedachtes, en leerde ik oké te worden met wat ik voelde en dacht. Kleine disclaimer: het is hard werken, het gaat niet vanzelf. Maar als je simpelweg volhoudt om Mike's technieken je eigen te maken, dan krijg je er een ongekende vrijheid voor terug.