Het leven in

Level 3: Ontwikkel je kracht

Live training | start: 5 november

Direct aanmelden

Wil jij het leven weer in?

Wil je het leven weer in, en vind je dat nog spannend?

Zijn er gevoelens van angst, onzekerheid of spanning waardoor je twijfelt? Maar je wil het ook heel graag, want je hebt al zo lang niet écht geleefd naar je hartewens?

Zo was het voor mij vroeger ook. Wanneer je een tijd last hebt gehad van paniekaanvallen en angsten, komt het vaak voor dat je met een bepaalde onzekerheid weer voor het leven staat.

Dat was een groot onderdeel van de reden voor je angst. De onzekerheid of je dingen wel aan kunt. En misschien ook het idee dat je niet goed genoeg bent, of dat je er niet zo toe doet.

Maar er zit een grote wens in jou om weer te leven. Als een vogeltje in een kooitje waar het deurtje van openstaat… De vrijheid is er, het verlangen ook, nu nog de stap nemen. Ben je er klaar voor?

Mijn ervaring met het leven niet in durven

Ik heb heel lang mezelf klein gehouden. Mijn zelfvertrouwen was laag. Hierdoor durfde ik mezelf niet te uiten. Als ik daar een impuls voor voelde, dacht ik eerst aan wat anderen van me zouden vinden. En in mijn hoofd vonden ze het altijd stom.

Hierdoor moest ik mijn authentieke zelf constant onderdrukken, ik voelde me niet veilig. Om toch een beetje het leven in te gaan, ging ik me aanpassen en creëerde ik onbewust beschermingsmechanismen, gebaseerd op angst, die me uiteindelijk alleen maar in de weg kwamen te zitten.

Het is decennia zo geweest. En ik heb vaak keihard gevochten om mezelf toch naar buiten te brengen. Dit kan een tijd goed gaan, maar het kost veel energie en het brengt angst met zich mee.

Al die tijd heb ik gevoeld dat ik niets liever wilde dan mijn leven weer leven. Vrij zijn. Mezelf zijn. Rust.

Herken je dit? Want dit is allemaal haalbaar!

Hoe je dit oplost

Jaren later werd ik me pas bewust van wat er allemaal in mij afspeelde. Dit was lang nadat ik paniekaanvallen had overwonnen, allerlei trainingen had gedaan om mijn mindset te ontwikkelen en ik de meeste dingen alweer deed. Het ging alleen nog echt niet soepel, en ik was nog lang niet bezig met zijn.

Er zit verschil tussen je mindset, angsten overwinnen en ZIJN.

Je dient op een bepaald moment te leren hoe het is om te zijn. Eerlijk, oprecht en in veiligheid.

Je systeem is dat niet gewend. Die kent strijd, ongemak, moeite en stress. Het moest je beschermen en weghouden van het ‘gevaar’. Dan ben je niet bezig met leven, je bent alleen aan het overleven.

Deze overlevingsstand zorgt dat je niet kan ontspannen. Dat kan pas als er veiligheid is.

Helaas is onze maatschappij niet gericht op emotionele en sociale veiligheid.

Ja, er zijn geen tijgers, bandieten en gevaarlijke weersomstandigheden meer die je leven bedreigen.

Maar de veiligheid om te zijn wie je bent, die is er vaak nog niet.

Met vele experts praat ik regelmatig over dit probleem: ruim 50% van de mensen voelt zich niet veilig zichzelf te zijn.

Hoe vaak heb jij meegemaakt dat jij je veilig voelde om jezelf te laten zien? Om je emoties te laten blijken? Om uit te spreken wat er in je omgaat? Of om te bewegen zoals jij wil bewegen?

Wanneer hier een veilig ruimte voor is, ontstaan er zulke mooie dingen. Wat is er mooier dan een mens die zichzelf authentiek uit?

Mijn ervaring

Nadat ik mijn paniekaanvallen had overwonnen op mijn 23e had ik nog een tijd last van angst. Op mijn dertigste kreeg ik het advies van iemand om bij een stichting workshops te volgen.

Ik ging daarheen en ontmoette daar een mooie jonge vrouw die een workshop leidde over dynamieken tussen mannen en vrouwen. Haar naam was Serena (spoiler: we zijn nu een half jaar samen en ze geeft deze training met mij!)

De workshop was zo leuk, speels, authentiek dat ik meer bij deze stichting ging doen.

Bij een van de retreats gaf Serena ook weer training en ging het puur om het zijn. Zijn zoals je nu, op dit moment bent. Je hoeft niets te doen, niets te verbergen, je mag laten zien wat er nu in je omgaat.

Ik stond tegenover een man, we keken elkaar alleen maar aan, ik voelde tranen komen. Nog nooit had ik me zo veilig gevoeld in een groep mensen om het onzekere deel van mezelf te laten zien. Ik liet het toe en barstte in huilen uit. 

Voor het eerst ooit liet ik het kleine jongetje in me zien. De kwetsbaarheid, de eenzaamheid, de angst om niet leuk te zijn, ik mocht het daar gewoon laten zien. Ik werd niet veroordeeld, ze vonden me niet stom, raar of gek, nee. Ik werd omarmd. Ik mocht daar helen.

Het beschermingsmechanisme wat ik altijd had, die muur om mijn authentieke zelf heen, begon af te breken. Ik ervoer hoe het was om mezelf te zijn en dat het veilig was. Ik kon gewoon zijn.

De theorie

We hebben allemaal een ontspanningsmechanisme in ons. Hierin zijn we sociaal, hebben we het gevoel dat we fijne en leuke dingen kunnen doen en werkt ons systeem het best. 

Raken we meer gespannen, dan kom je in je overlevingsmechanisme terecht, of ook wel het sympathische zenuwstelsel. Je wordt alerter, je gezichtsexpressie wordt minder, het gaat je niet meer zo om het sociale, maar meer om dingen snel af te maken en veilig te worden. Zit je hier een beetje in, dan zijn mensen gestresst, zit je hier intens in, dan is er angst, paniek.

Nog een level lager zit de staat waarin je stilvalt. Dit wordt ook wel ‘dorsal’ genoemd. Dit zie je bij mensen die het helemaal niet meer weten. Ze voelen niks, weten niks, doen niks. Het is dezelfde stand als waarin dieren ‘dood liggen’; het allerlaatste redmiddel tegen gevaar.

Veel mensen die training volgen bij paniekaanvalvrij zitten vrij laag op deze ladder. Door je gedachten te verbeteren gaat er al een hoop beter, maar je komt daarmee niet helemaal bovenaan de ladder terecht. Daarvoor is veiligheid belangrijk. En omdat mensen kuddedieren zijn, is één van de beste manieren dat anderen je laten zien dat je helemaal mag zijn zoals je bent.

Automatisch ontspant ons zenuwstelsel dan en klimt meer omhoog op de ladder van deze stressrespons. Dit is wat we onder andere gaan doen met deze training.

Langdurige verandering

Helpt dit dan ook op de langere termijn?

Om van overleven naar leven te gaan, is het belangrijk dat jouw onbewuste systemen gaan leren dat het leven écht fijner is als jij jezelf niet meer zo hoeft te beschermen. 

Op dit moment weten jouw systemen niet beter, ze houden jou in leven.

Zodra je gaat ervaren dat er een andere manier van zijn is, dat je mag ontspannen, zullen de onbewuste systemen gaan begrijpen dat dit ook veilig is. Deze les zal je bijblijven en je systeem zal willen dat je daarin leeft, want het is de meest ontspannen staat van zijn, die het fijnst is voor jouw lichaam.

We zullen in de training ook werken aan je grenzen bewaken en voor je innerlijk kind zorgen, zodat jij jezelf veilig kan houden en je systeem ontspannen kan blijven.

Hoe wij anderen hiermee helpen

Serena en ik zijn beiden coach en trainers. Serena is qua opleiding jeugdpsycholoog, en is nu coach om mensen te helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen en de diepste onderliggende problemen in hun leven te helen.

Hoe wij anderen hiermee helpen is door een veilige omgeving te creëren om te zijn met wat er is. Dit doen we zowel in groepen als 1-op-1.

We gebruiken hiervoor meerdere oefeningen en technieken. De ervaringen die mensen bij ons hebben is dat ze zich ‘plotseling’ een stuk beter voelen, omdat de onderliggende onveiligheid opgelost is.

Bijvoorbeeld krijgen mensen een relatie, ze kunnen voor het eerst weer tot rust komen, ze slapen weer goed, ze durven weer met vrienden af te spreken, of grenzen aan te geven en hun zelfvertrouwen weer te voelen.

Wat gebeurt er wanneer je dit overwint?

Wanneer je interne beschermingssystemen wat minder hard gaan draaien, zodat je meer jezelf kan zijn, verdwijnen ook de stemmetjes die zeggen dat je uit moet kijken.

Ook die “wat als…?” gedachten die je wellicht nog hebt, gaan dan meer weg.

Dat was allemaal om je innerlijke zelf te beschermen tegen de boze buitenwereld. Maar als je ervaren hebt dat de buitenwereld ook veilig kan zijn, dat jij jezelf kan zijn, dan is die bescherming niet meer nodig.

Je hebt dit nodig om het leven weer in te gaan. Met al die barrières die je nu nog hebt, is het een strijd.

Je kan na deze bevrijding weer vrij lachen, makkelijker met mensen praten, beter voelen wat je voelt, je weet beter wat je wil.

Ook is het makkelijker om jezelf uit te spreken, contact met geliefden te maken en leuke dingen te doen.

Je bent ook makkelijker in staat om liefde, plezier, genot, blijdschap en dankbaarheid te ervaren.

Daarnaast kun je hechtere banden ontwikkelen met mensen die je dierbaar zijn, omdat je meer van je echte zelf durft te laten zien. Ook kun je jezelf beter dragen, omdat je niet meer continu stress ervaart over de onveiligheid die je voelde, je hebt meer ruimte om andere emoties te ervaren.

Wat we gaan doen in de training

De training bestaat uit twee weekenden in rustig Ilpendam. Op 5, 6, 26 en 27 november van 11:00 tot 17:00.

Wat is er mogelijk?

Waarmee je naar huis gaat na deze training:

 • Je voelt je kalmer, omdat je op jezelf vertrouwt
 • Je wordt meer gezien door anderen, omdat je jezelf meer uitspreekt
 • Je ontwikkelt diepere banden, omdat je jouw ware zelf durft te zijn
 • Je wordt beter in je eigen emoties handelen en voelen, omdat je weet dat je de kracht hebt om het aan te kunnen
 • Je energie neemt toe, omdat je niet meer tegen jezelf vecht
 • Je krijgt meer respect, omdat je beter voor jezelf opkomt
 • Je ervaart meer rust, omdat je minder aan je hoofd hebt

Dingen die je hiermee overwint:

 • Je piekert minder, omdat je jezelf vaker uitspreekt
 • Sensaties nemen af, of verdwijnen, omdat je sneller luistert en reageert op wat je voelt
 • Stress neemt af, omdat je beter voor jezelf zorgt
 • Angst neemt af, omdat er meer kracht en zelfvertrouwen tegenover staat
 • Onzekerheid neemt af, omdat je op jezelf vertrouwt

De training

Met deze training verleggen we de aandacht van angst naar kracht. In plaats van kijken naar wat je niet wilt, focussen op wat je wel wilt.

Wat we gaan doen:

 • Oefeningen om je kracht te belichamen, zodat je het in je dagelijks leven kan toepassen
 • Oefeningen om diepe patronen van angst en onzekerheid te doorbreken, zodat je hier niet meer door beperkt wordt
 • Oefenen met eerlijk en kwetsbaar delen wat er in jou omgaat, zodat je leert zelfverzekerd te zijn over wat er in je omgaat
 • Oefenen met veiligheid creëren in kwetsbaarheid, zodat je ervaart dat je veilig bent met jouw meest kwetsbare delen
 • Meditaties en oefeningen om andere staten van bewustzijn te bereiken, zodat je jouw ware zelf beter leert kennen
 • Oefenen met authentiek contact maken met anderen, zodat je ervaart dat dit mogelijk en veilig is
 • Diepgaande oefeningen die onbewuste blokkades bewust maken, zodat je ze (met hulp) kunt overwinnen

In de training zul je veel werken zonder te praten. Het gaat om voelen, ervaren. Je gaat daarmee voorbij het talige deel van je brein, naar de bron. Hier zit de wijsheid van jouw lichaam. Daarbij kom je stukken van jezelf tegen die je niet in woorden kunt uitdrukken. Door deze delen ruimte te geven, ze te omarmen en te merken dat dit er ook mag zijn, heel je dit op een veel dieper level. De transformatie die je daardoor meemaakt, gaat ver voorbij wat er mogelijk is met theorie en praatsessies. Ben je er klaar voor in deze diepte te helen?

Serena

Ik geef deze training samen met mijn wijze vriendin, Serena.

Serena is master in psychologie en geeft al jaren training op het gebied van zelfvertrouwen, intimiteit en authenticiteit ontwikkelen. Serena weet hoe het is om met angst te worstelen en heeft ook paniekaanvallen overwonnen. Ze is fantastisch in veiligheid creëren, liefdevol de vinger op de zere plek leggen en je te helpen om te helen.

De locatie, uit je comfortzone?

We weten dat het voor veel mensen spannend is om van huis te zijn. Je bent in een groep mensen die je niet kent en dat doet wellicht iets met je.

Uiteindelijk is deze training ook bedoeld om je uit je comfortzone te halen. Als jij echt je angsten achter je wil laten, dan kun je niet in het metaforische vogelkooitje blijven zitten. Je moet er een keer uit.

Dit is een van de meest veilige, warme en professionele plekken waar je naartoe kan gaan.

De locatie zelf heeft een fijne sfeer waar ook veel yoga gegeven wordt. Tegenover de ruimte is een klein dorpswinkeltje, met daarnaast een café waar je eventueel kunt lunchen. In de pauze kun je een stukje wandelen en genieten van de mooie buurt, er is een parkje, een mooie kerk en als je iets verder wil wandelen, kun je over de dijk lopen langs de weilanden.

De eerste stap van deze training is om je ervoor in te schrijven en te gaan. Het zegt al tegen jezelf: Ik neem de volgende stap. Ik wil het leven in.

Veiligheid

Omdat we hier werken met kwetsbare onderwerpen is veiligheid een van de allerbelangrijkste punten. In deze training zal je diep gaan en stukken in jezelf tegenkomen die je zullen raken. Het is ontzettend belangrijk dat hierbij de veiligheid gewaarborgd is. We zorgen dat er een goede balans is tussen uitdaging en veiligheid. Wij zijn er voor jou om je te begeleiden en support te bieden.

Jouw doelen

Aan het begin van de training willen we weten wat jouw persoonlijke doelen en obstakels zijn. Wij nemen dit mee en creëren een omgeving waarin jij op een veilige manier en in een veilige setting uitgedaagd wordt om een nieuwe weg te nemen. Hierbij letten wij op jouw persoonlijke doelen en geven we je persoonlijke begeleiding om de verandering te maken die je zoekt. Zo helpen we je jouw oude patronen te doorbreken en jouw authentieke zelf te belichamen.

Ander soort training dan je gewend bent

Tijdens de training zullen we verschillende oefeningen doen die online niet mogelijk zijn. Dat betekent mensen in de ogen aankijken, je lichaam gebruiken, je stem laten horen en meer.

Serena en ik zijn continu afgestemd op de groep, waardoor we in real time reageren op wat er speelt. Je bent veel actief bezig met doen, ervaren en groeien.

Je zal alleen werken, in duo’s en in groepsverband. Serena en ik zijn beide getraind in het sturen en begeleiden van groepsprocessen. Daarmee krijg je de kans om als groep een proces door te maken, wat een totaal andere ervaring is dan een individueel proces. Je zal tijdens de training ervaren hoe diep je hiermee kan gaan en hoe dit voor heling zorgt die in een 1-op-1 setting niet mogelijk is.

Details

5, 6, 26, 27 november 2022
11:00 – 17:00 uur
Holistisch Centrum JustYou
Aalduikerweg 1A Ilpendam

Bereikbaarheid

Auto
De locatie is makkelijk met de auto te bereiken. Er is voor de deur en in de buurt genoeg parkeerplek en je kunt gratis parkeren.

OV
Er stoppen meerdere bussen vanaf Amsterdam CS en Amsterdam Noord en Purmerend op een paar minuten lopen vanaf de locatie.

Je kan via de trein naar Amsterdam CS of Purmerend en vanaf daar een bus pakken.

Overnachting

Wil je in de buurt overnachten? In Ilpendam zit een bed and breakfast. In Purmerend kun je overnachten in een airbnb, hotel, of bed and breakfast.

Belangrijk!

We zullen veel staan en bewegen, dit is een actieve training. Daarnaast is het gewenst om tijdens de training eerlijk te delen wat er in je leeft. Beslis voor jezelf of jij dit kan (we begeleiden je hier uiteraard in).

Voorbereiding

Dit is geen training die als doel heeft om paniekaanvallen te overwinnen, het is de volgende stap om je kracht te ontwikkelen. Het is aangeraden dat je minimaal één van mijn andere cursussen, of 1-op-1 coaching gevolgd hebt.

Prijs

Prijs: €1100 of 3 betalingen van €375

We begrijpen dat dit een grote investering kan zijn. Voor dit bedrag krijg je onze aandacht voor vier dagen van zes uur. Zou je ons beiden voor deze tijd 1-op-1 inhuren, dan betaal je meer dan €14.000. Dit is een zeldzame kans voor zoveel aandacht en persoonlijke begeleiding, plus de voordelen van het werken met een groep.

Extra’s

Extra support en steun

 • Een whatsapp groep met alle deelnemers, mij en Serena voor support, vragen en extra informatie
 • Een maand nazorg via de whatsapp groep
 • Extra video’s om in je eigen tijd dieper op de thema’s die langskomen in te duiken en oefeningen te doen

Garantie

Als je deel hebt genomen aan alle dagen van de training en het gevoel hebt dat je niet gegroeid bent, dan mag je dat aan ons vertellen en maken we het bedrag terug naar je over. We vertrouwen dat iedereen tevreden zal zijn, hiermee weet je dat je niets te verliezen hebt.

Stap het leven weer in

Wakkert deze training bij jou iets aan? Zou het jouw leven transformeren om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en je kracht te belichamen, zodat je vol goede moed het leven weer in kunt? Wil je in een warme groep jezelf laten groeien, ver voorbij wat je mogelijk hield? Meld je dan aan voor deze diepgaande training.

Er is ruimte voor 14 deelnemers, dus schrijf je op tijd in. We zien je graag! Meld je hieronder aan.

 

Aanmelden training ‘Het Leven In’

Data: 5, 6, 26, 27 november – 11:00-17:00
Locatie: Aalduikerweg 1A Ilpendam
Max deelnemers: 14
Prijs: €1100 of 3 betalingen van €375

Dit is wat anderen zeggen

Lees de laatste reviews.

ManonAmbtenaar

Psychologen kijken in mijn optiek vaak naar het verleden, benoemen je paniek als angststoornis en kunnen je medicatie voorschrijven om de angst te onderdrukken. Mike wil het patroon van paniek juist doorbreken, angst toelaten en je laten denken in mogelijkheden en kansen. Zijn manier van coaching is voor mij de juiste weg geweest om een krachtiger en weerbaarder mens te worden.

AbdelKredietspecialist

Ik kwam met verschillende angsten naar Mike toe. Wist me geen raad meer en dacht werkelijk dat mijn leven over was. Mike heeft mij technieken geleerd om te dealen met de angst voor drukke ruimtes, angst om de winkel in te gaan, autorijden, derealisatie en depersonalisatie. Voor sommige zaken heb ik nog wel eens angst, maar ik kan er nu mee omgaan. Ik ga weer zonder angst de supermarkt in, rijd auto, kom op drukke plekken en kan omgaan met nare gedachten (die helemaal niet naar hoeven te zijn).

MadelonPsycholoog trainee

Ik had last van langdurige angstklachten, die constant aanwezig waren. Bij Mike kreeg ik het gevoel van volledige begrip door zijn eigen ervaringen. Hij gaf duidelijke uitleg hoe angst werkt en wat er nodig is. Het waren fijne gesprekken met herkenning en goede uitleg. Aanvullend op de persoonlijke sessies was er ook de mogelijkheid om in de groepssessies vragen te stellen.

AnnebelMaster-student

Bij een psycholoog werd ik vooral geholpen door middel van mindfulness en ademhalingsoefeningen. Waar angst echter vandaan kwam begreep ik nooit, waardoor het iets ergs bleef in mijn hoofd. Dankzij Mike heb ik inzicht gekregen in wat angst en paniek is. Ik leerde dat het oké is om angst en paniek te hebben, dat het niet gek of raar is, dat er niks mis met me is en dat het niet weg hoeft. De paradox is dat je dat rust ervaart. Als ik naar mijzelf kijk 2 jaar geleden en nu, heb ik enorme stappen gemaakt en doe ik dingen waarvan ik toen dacht dat ik het nooit meer zou durven of kunnen.

CharlieOndernemer

Mike heeft geprobeerd de formule van paniek en angst te kraken. Dat is hem gelukt ook. Ik had al meer dan 10 jaar last van paniekaanvallen, maar de uitleg die ik van Mike kreeg over angst, was 'mind-blowing' en gaf mij hoop. In de sessies bespraken we samen schaamteloos al mijn gedachtes, en leerde ik oké te worden met wat ik voelde en dacht. Kleine disclaimer: het is hard werken, het gaat niet vanzelf. Maar als je simpelweg volhoudt om Mike's technieken je eigen te maken, dan krijg je er een ongekende vrijheid voor terug.